mandag den 20. juli 2015

Dahlia kjolen

Længe har jeg kigget langt efter Dahlia mønstret fra Colette Patterns og da jeg var på fredagsfix midt i juni, var det tid til at sy den. Jeg er rigtig glad for den grå kjole jeg syede tidligere på året, som også har et midterstykke ved livet, så jeg tænkte at den smukke Dahlia ville blive et hit for mig. Jeg blev klogere...

Jeg havde forberedt mig forinden ved at:
 - tage mine mål og da jeg tegnede mønstret op, rette til ift mine mål. Jeg er vist langt fra standard mål, som billedet viser er jeg en str 8 ved brystet, en størrelse 12 ved taljen og en str 8 ved hoften. Dertil kommer at jeg er ret bred over skuldrene.. Ingen model krop her...


 - fandt noget gammelt sengebetræk frem og syede kjolen for at tjekke af mønstret passede mig. Det så fint nok ud, dog skulle der 0,7 mm af i siderne og ærmerne være lidt kortere.

Jeg rettede til, klippede stoffet og syede kjolen på fredagsfix, som altid en hyggelig og lærerig dag. Men da jeg prøvede kjolen på til sidst, var der nogle lidt mærkelige folder foran ved brystet og ud mod armhulen, hvor der er lavet rynker. Lines bud var at samle rynkerne mere på midten, selvom det ville give en lidt mere v-udskæring end den runde, som mønstret har. På det tidspunkt var dagen gået, og kjolen kom med hjem, hvor den hang på bøjle i en uges tid, mens jeg overvejede fremgangsmåden.

Jeg endte med at lave ændringer flere steder:

 • Jeg er ret bred over skuldrene, og da kjolen er syet med 1,5 cm sømsum, ændrede jeg sømrum til 1 cm på raglan sømmen på skuldrene/ryggen. Det hjalp lidt på bevægefriheden :)
 • Jeg samlede rynkerne i midten af halsudskæringen, og selvom det er blevet bedre, er der stadig mærkelige folder...
 • Hen over venstre skulker sad kjolen lidt løst, så kantbåndet blev også sprættet op der og strammet lidt op. Det hjalp
 • Mønstret har oprindeligt rynker både over og under midterstykket ved taljen. For at få nogle af alle rynkerne/folderne væk, endte jeg med at sy fire indsnit ovenover midterstykket - uden at måle, bare ved at prøve kjolen på og sætte en enkelt nål i. Det er sikkert slet ikke sådan indsnit skal sidde eller laves.... men jeg blev bare nødt til at forsøge et eller andet..


 • Jeg endte med at tage mere af siderne fra taljen og ned, hvilket betød at lynlåsen skulles tages ud og sættes i igen...
 • Ærmelængden var for lang til min smag, så der har jeg taget ca 8 cm af, og rynket lidt på ydersiden, så ærmet får ganske lidt "puf"

Samlet set sprættede jeg stort set hele kjolen op og syede den igen... suk.. Her er resultatet (jeg fik ikke taget billeder før jeg lavede ændringerne)


Desværre er jeg stadig ikke tilfreds med kjolen. Hvilket er ærgerligt for jeg kan virkelig godt lide stoffet. Den sidder stadig mærkeligt med folder foran synes jeg. Lige nu overvejer jeg om jeg skal gøre et sidste forsøg med at ændre rynkerne ved halsudskæringen. Eller måske bare skære overdelen af og lave den om til en nederdel. Kom gerne med et bud :)

Hvad har jeg lært af processen:

 • Selvom det ikke umiddelbart var den store succes, synes jeg stadig det er fornuftigt at sy et nyt mønster op i noget gammelt stof, især hvis mønstret er i fast stof og det er svært at måle sig frem til om det passer (og hvis man langt fra har en krop som passer de gængse mål) for det giver en god indikation af om det passer nogenlunde. 
 •  Stoffets tykkelse/tyndhed har stor betydning. I det her tilfælde er kjolestoffet ret tyndt og det betyder flere folder... og jeg endte med at tage mere ind i siderne end de oprindelige 0,7 mm
 • Selvom det irriterede mig virkelig meget, at den ikke passede perfekt (som det billede jeg havde inde i mit hoved ;) så kan en opsprætter og en god portion tålmodighed, gøre et skidt resultat, ret meget bedre. Jeg har lært meget det seneste år på syskolen, og er også blevet mere modig ift at prøve nye og sværere mønstre (men stadig helst med dygtige Line på sidelinien). Så tålmodighed og læring må gå hånd-i-hånd :-)


Jeg har kigget på andre bloggeres udgaver af Dahlia og kan se at enkelte andre, som har lidt samme kropsbygning som mig, også har haft svært ved mønstret. Der er også rigtig mange virkelig fine Dahlia'er derude, så du må ikke lade dig afskrække af mit forsøg.

I morgen viser jeg en kjole frem som lykkedes i første forsøg - hurra for at de også findes :-))

4 kommentarer:

 1. Hold nu op en tålmodighed du har Mette! Den må jeg nok erkende jeg ikke har - tror kjolen var endt i bunden sykurven meget meget længe :) :)

  Men altså tålmodighed betaler sig og selvom du ikke er tilfreds, så synes jeg den ser rigtig fin ud og modelen klæder dig super godt - og helt fantastisk farve til sig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror mere det er stædighed end tålmodighed ;-) Tak for din kommentar, jeg er også rigtig glad for stoffet, så på den ene eller anden måde skal kjolen have en chance mere :-)

   Slet
 2. Smukke dig :-) Jeg synes nu kjolen klær dig men du lægger selvfølgelig selv mærke til de små ting. Jeg kender kun alt for godt det med at have et billede inde i hovedet. Hatten af for det store arbejde du har lavet for at redde den. Jeg kan her fremvise et par eksempler som er strandet.

  Hvis du ved at du ik vil komme til at bruge den ville jeg sy den om til en nederdel så du kan få fornøjelse af det virkelig fine stof. Skørtet har en lækker udformning der kunne blive til en flot højtaljet nederdel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Line :-) Jeg tænker nemlig også at den kunne blive til en fin nederdel - som sagt så overvejer jeg det - det ville jo betyde at jeg skulle give køb på drømmekjolen inde i mit hoved ;-)
   Hvordan går det med din mave? Glæder mig til at se billeder af din lille ny, når han/hun er kommet :-))

   Slet