lørdag den 23. januar 2016

Et hønsepjok

Vores fire høns har det rigtig godt og klarer faktisk vinterkulden flot. De har indtil årsskiftet fortsat med at ligge tre æg hver dag, men efter at kulden er kommet, er produktionen reduceret til to æg dagligt.

For lidt over en uge siden begyndte den ene høne, Madeleine (opkaldt efter Madeleine Albright, fordi hun har det samme skarpe blik ;), dog at fælde fjer. Det er helt naturligt har jeg læst mig til og talt med erfarne hønsefolk, som siger at efter et par uger, vokser fjerene ud igen.

Onsdag morgen kunne jeg se, at nu var hun virkelig afpillet, og manglede mange fjer.... Ret hurtigt kunne jeg også se, at hun havde svært ved at få mad, fordi de andre høns hakkede i hendes fjerløse områder, så snart hun sænkede hovedet for at spise. Sådan er deres natur, men uden mad, og med den kulde vi har nu, så ville hun ikke holde mange døgn uden mad, eller med ganske lidt mad.

Jeg fik lukket af, så hun gik alene i en del af hønsegården, med eget mad og vand. Men hun havde svært ved at koncentere sig om maden, fordi de andre stadig var tæt på, og forsøgte at komme ind til de lækre majs, hun fik som en lille ekstra-servering. Og så frøs hun.

Derfor kom hun indenfor i en flyttekasse. Og fik flere majs, foder, vand og lidt fløde havarti ost, til at komme til kræfter igen. Vi overvejede om hun skulle dø, men jeg synes ikke hun så syg ud, bare afpillet og kold. Så vi besluttede at hun skulle have en chance. Efter halvandet døgn i papkassen i bryggerset, er fjerene så småt på vej til at vokse ud igen, og hun ser ud til at have god energi igen. I går eftermiddags var hun ude i hønsegården et par timer og så ud til at nyde friheden. At sætte hende i en kasse, afskåret fra hendes flok, er jo ikke hendes natur, og kan stresse hende. Heldigvis ser det ud til at virke, og lige om lidt kommer hun udenfor et par timer igen.Det tog hende dog et døgns tid at blive fortrolig med den lille skål med vand, som står i kassen. Kvikke, det er de altså ikke, de høns ;-)

Nu håber vi ,at hun i løbet af en uges tid, kan komme tilbage i hønseflokken, og at de tager godt imod hende.


2 kommentarer:

  1. Årh hvor godt hun er i bedring - de kan være rigtig stride ved hinanden sådanne hønsedamer. God ide I har taget hende ind og så lader hende komme ud ind imellem, så hun ikke bliver udstødt af flokken :)

    SvarSlet
    Svar
    1. De er nemlig stride de hønsedamer - det tog hende flere dage at få lov at komme til maden.. Så vi havde hende inde igen, et par nætter, og fik fyldt godt med mad på hende :-) Nu går det heldigvis meget bedre, hun er igen en del af flokken, og fjerene er godt på vej.

      Slet