fredag den 11. marts 2016

Derfor er bæredygtigt tøj vigtigt for mig

Børnenes forårs garderober er undervejs og ligesom mit eget tøj, er det et mix af:
 - genbrugstøj og sko
 - selv-syet tøj
 - selv-strikket (og her får jeg lidt hjælp fra bedsteforældrene, for ellers kan jeg ikke følge med ;-)
 - nyindkøbt bæredygtigt tøj


Hvad er bæredygtigt tøj?
Bæredygtigt tøj har fyldt en del her på bloggen - og i mit hoved - det seneste år. Men jeg har vist aldrig fået forklaret fyldstgørende hvorfor jeg mener emnet er så vigtigt.

Præcis hvad der er bæredygtigt tøj, kan tage lidt tid at finde ud af, og finde rundt i.  Der er nemlig flere måder hvorpå tøj kan være bæredygtigt. Johanne med bloggen www.bedremode.nu har skrevet et rigtig fint indlæg om de forskellige måder at købe bæredygtigt tøj, som du kan læse her.

The True Cost
Tøjindustrien er den anden mest forurenende i verden. Det var faktisk lidt af en overraskelse for mig, da jeg begyndte at interessere mig for emnet sidste år.

Jeg har tidligere kort nævnt dokumentar filmen The True Cost, som du kan se på Netflix eller streame her på filmens egen hjemmeside.  Filmen viser meget tydeligt hvilken ødelæggende industri, tøj produktion er. Fra dyrkning af genmodificeret bomuld med masser af sprøjtegifte, med de fatale konsekvenser det har for landmændende, til selve tøj produktionen som minder om slavelignende forhold, hvor producenterne hele tiden presses, af de store multinationale selskaber. Og her i den vestlige verden køber vi enorme mængder billigt tøj og kasserer det hurtigt igen. Mange af os, er nok ikke helt klar over, hvor omfangsrige konsekvenserne af tøjindustrien er - se filmen!

I The True Cost kommer et argument på banen som lyder nogenlunde sådan her:
"De mennesker som arbejder på disse fabrikker vælger det jo selv. Hvis de ikke tager det job, ville de have et som var meget værre. Ved at vi placerer vores tøjproduktion i landet, hjælper vi dem faktisk på vej. Vi kan jo ikke give dem en løn som er meget højere end for eksempel en politibetjent i deres land ville tjene."

Argumentet er hørt før, men jeg mener ikke det retfærdiggør at lade mennesker arbejde under sådanne forhold, - og slet ikke når det er fordi en stor virksomhed higer efter at vinde markedsandele og overskud via billigt tøj.

Det som filmen nemlig også antyder er, at regeringerne i mange af disse lande, - af frygt for at de multinationale selskaber flytter produktionen til nabolandet, er med til at fastholde deres borgere i disse dårlige arbejdsforhold. Regeringerne arbejder ofte ikke for mindsteløninger, fast arbejdstid, eller lader fagforeninger bygges op. Så situationen er den, at de store selskaber, ved at spille underleverandørerne (og dermed også landene) ud mod hinanden, løber med fortjenesten. Og både regeringer og borgere er bare brikker i det spil. Så jeg mener slet ikke at argumentet om, at det er første skridt på vejen mod en positiv udvikling, holder.

Når de her forhold begynder at gå op for en, kan en god portion modløshed godt melde dig. Jeg blev selv påvirket, og besluttede, at den industri vil jeg ikke støtte.

Så hvad gør jeg så? Som enkelt person er det jo svært at ændre de forhold..?

Både og - for det jeg KAN gøre er, at købe tøj hvor jeg ved produktionen foregår under ordentlige forhold og hvor råvarerne er økologisk produceret. Det ændrer livet for de mennesker som producerer vores tøj. Og det er faktisk meget konkret.

Jeg er begyndt at gå bevidst efter at købe GOTS certificeret bomuld, når jeg køber nyt bomuldstøj, for eksempel undertøj, strømper og t-shirts. GOTS certificeringen sikrer både at bomulden er økologisk, og at en række krav om arbejdsforhold, brug af kemikalier og brug af spildevand er overholdt. Det er desværre ikke alle virksomheder som sælger GOTS certificeret tøj, som er lige gode til at forklare os forbrugere om hvad GOTS certificeringen betyder. Hos tyske Living Crafts - hvor det stribede undertøj og mørke strømper er købt - er der en rigtig fin oversigt, som viser deres produktionsproces fra råvarer til tøjet ankommer i Tyskland, i forhold til processen hos en konventionel producent. Hvis du placerer markøren henover billedet, kommer små tekster frem, som beskriver hvert trin i processen.


Jeg lægger mærke til at Living Crafts nævner skifte i afgrøder, for at sikre næringsrig jord, at hele produktionsprocessen foregår under et tag, for at undgå unødig transport, samt at tøjet sejles til Tyskland, for at undgå flytransport. Og det er udover de ting som skal være i orden: økologisk produceret bomuld, fair løn, krav til brug af kemikalier og brug af spildevand.
Hvis du har lyst til at læse om kravene i GOTS certificeringen, kan du læse mere her.

Prisen
Er det dyrt at købe GOTS certificeret tøj? Tja, det kommer nok an på hvordan du anskuer det. Fordi vi køber en del brugt, både tøj og sko, så synes jeg vi har luft til at give lidt mere for GOTS certificeret tøj.

Men jeg har ikke altid købt økologisk/GOTS tøj, og jeg har stadig en lille "mental forhindring" jeg skal over, når jeg klikker undertøj og strømper i kurven for mange hundrede kroner. Nu, hvor vi har tøjet i brug, kan jeg til gengæld mærke, at for mig er GOTS certificeret tøj, den rigtige vej. Af alle årsagerne nævnt ovenover, og fordi det tøj vi har på inderst på kroppen, gerne må være så rent som muligt.

Og så er det jo altså også muligt at købe GOTS certificeret børnetøj på udsalg, hvilket jeg også har gjort.

Jeg er nysgerrig på hvad du tænker om indlægget, så skriv endelig en kommentar, - også om dine egne tanker om tøjindustrien og dine egne tøj indkøb.

2 kommentarer:

 1. Kære Mette
  Jeg er meget enig. Stort set al Ingeborgs tøj er genbrugstøj. Enten noget hun har arvet eller tøj jeg har købt brugt. Andet gir i mine øjne ikke mening økonomisk og ifhlt miljøet.
  Al Nors tøj har han arvet fra Kai, vintertøj køber jeg kun brugt. Det er lidt sværere med Kai. Han har en mening om sit tøj, der er ikke så meget at købe brugt, selvom Kai meget gerne går i genbrug. Heldigvis har jeg tre unger der går ligeså meget op i genbrug som jeg.
  Vi smider aldrig tøj ud, kun hullede sokker og inderbukser. Alt andet bliver givet videre til venner eller flygtninge.
  Jeg køber også gerne genbrugstøj til mig, men har ikke kendt til Gots mærket før, det vil jeg lede efter.
  Kh Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Louise, Hvor dejligt med en kommentar fra dig :-) Jeg kan forestille mig at omfanget af det brugte børnetøj bliver mindre efterhånden som de bliver større - men egentlig underligt, for hvor ender det så henne? Og ja, så får de jo også en holdning til det. Jeg udvælger oftes det som jeg tror vil falde i Nicolai's smag, og så kigger han med på dba og reshopper. Han er hurtig til at sige "ja" eller "nej" - han ved godt hvad han vil have :-D
   Kh Mette

   Slet